Home office by koronavírus

Home office by koronavírus

Emlékszem, amikor 15 évvel ezelőtt elkezdtem otthonról dolgozni, – akkor még talán nem is volt ismert a home office kifejezés – mindenki azt hitte, egész nap játszom a számítógépen, vagy rosszabb megközelítéssel, nincs is munkám.

Később természetesen saját családom is megbarátkozott vele, hogy amiért otthon ülök, attól még dolgozom, sőt, az esetek 99%-ban kétszer annyit, mintha bejárnék egy „tisztességes munkahelyre”.

Akkori főnökömnek ugyanis az volt a kedvenc szlogenje, „ha már otthon vagy, akkor csináld is meg.”

Mindezzel csak azt akartam éreztetni, hogy a home office, az otthoni munka nem minden esetben móka és kacagás. Sőt! Sok esetben nagyobb szervezést igényel, mint az a munkahely, ahova bemész, ledolgozod a 8 órát, és délután kivonulsz.

A home office mit jelent pro és kontra

Sokan sokszor leírták már előttem, tisztában vagyok vele, hogy nem most fogom feltalálni a spanyolviaszt, sem a spanyolnáthát, vagy a – megjegyzem jogosan – rettegett koronavírust, ami most home office-ba kényszerít olyan embereket, akiknek ez a típusú munka eddig nem volt életszerű jelenség.

Home office pro, avagy, amiért kívülállóként vonzó lehet:

 • nincs felügyelet
 • magadnak osztod be az idődet és a teendőid sorrendjét is
 • akkor kelsz, amikor szeretnél, akkor fekszel, amikor szeretnél
 • nincs helyhez kötöttség, gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatsz
 • nincs dress code

Lefordítva: szabadság, rugalmasság, több idő, nettó munka, jó társaság, már, aki maximálisan ki van békülve saját magával.

Home office kontra, avagy, amiért itt sincs kolbászból a kerítés:

 • elúszás a feladatokkal
 • időmenedzsment
 • ellustulás, végülis pizsamában is lehet értekezletet vezényelni
 • munka-magánélet összemosódik
 • nincs fizetett szabadság
 • folyamatos tanulás
 • magány
 • folyamatosan szembesülni a meg nem értettséggel a család részéről

Lefordítva: harc az idővel, egy idő után már nincs kedved felöltözni, eltűnik a magánéleted, társaság hiányában elszigetelődsz, akár még a saját családtagjaidtól is. Nehezen tolerálod, ha dolgoznál még 1-2 órát, és a gyerekek a fejeden ugrálnak, ők viszont csak azt szeretnék, hogy napi 12-14 óra munka után foglalkozz velük egy kicsit.

Egy ideális home office munkaterület

A home office, mint alternatív megoldás?

Természetesen a fenti felsorolás leginkább sarkosan mutatja be, mind a pozitív, mind a negatív oldalt, azzal viszont számolni kell, hogy kezdő home officeosként, ha eddig ahhoz szoktál, hogy pontos irodai időbeosztás szerint dolgozol, akkor nagyon nehéz lesz agyilag is átállni arra, hogy most, ami eddig rendszerben működött, neked csak szépen be kellett illeszkedned ebbe a rendszerbe, egyszerűen nincs.

Mert Te vagy a rendszer megalkotója, Te vagy maga a rendszer, egyszerre leszel saját magad főnöke és beosztottja. Fura helyzet lesz, de lassan megszokható.

Akinek pedig nagyon nyögvenyelősen megy, az nyugodtan gondolhat arra, hogy ez csak egy átmeneti állapot.

Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy ez egy hosszan tartó folyamat lesz, mert a munkaadónak a mindenképp megjelenő gazdasági bezuhanás következtében olcsóbb lesz továbbra is home office-ban tartani a munkavállalót.

Amikor ide eljutunk, az egy másik fajta állomása lesz a dolgoknak, magyarán ráérünk akkor átkelni a hídon, amikor a híd előtt állunk.

A jelenlegi szabályozás szerint a home office jellegű munkavégzést a járványhelyzetre való tekintettel nem lehet határozatlan időre előirányoznia a munkaadónak. Ennél hosszabb időszakhoz már kell a munkavállaló hozzájárulása is.

Tisztában vagyok vele, hogy ez csak a jogi formula és akik megtehetjük, hogy otthonról dolgozunk, hálásak lehetünk a lehetőségért, és biztos nem fogjuk verni az asztalt, hogy már pedig koronavírus ide, vagy koronavírus oda, mi beakarunk járni az irodába dolgozni.

Azt hiszem ilyen munkakörülményekre vágytam mindig!

Távmunka – akik már évek óta így dolgoznak

Szabadúszóként, freelancerként kevésbé érinthetnek bennünket a korlátozások, mégpedig egyszerűen azért, mert akik már évekkel ezelőtt a munkavégzés eme különleges formáját választották rendszerint kissé introvertáltak, és nagyon is jól el vannak a viszonylagos elszigetelődésben.

Ugyanakkor, ha megfigyeljük a napi – akár Facebook, akár bármilyen weboldal posztokat – híradásokat, annak rendje és módja szerint az xmillió távmunka szakértő országa lettünk. Mindenki jobban tudja, mindenkinél is, milyen az ideális otthoni munkavégzés, milyen az ideális időmenedzsment, és igyekszik minél több kávébögrés, Macbook-os képet posztolni, még mielőtt lemaradna.

Egyébként illik tisztesen bevallani, hogy a koronavírus miatt népszerű fogalommá avanzsált otthoni munkáról alapesetben az emberek többsége nem igazán tudta, hogy egyáltalán bármilyen formában létezik-e. Most jogosan lépünk elő a homályból, még ha ilyen példátlan és áldatlan helyzet hívta is életre a foglalkoztatás e különleges formáját. Egyáltalán nem az öröm íratja velem e sorokat.

A gyakorlott freelanceresek, könyvelők, szövegírók, webfejlesztők, programozók, és bárki, aki már hosszú évek rutinjával ébred reggel, és dolgozik otthonról, több szinten szembesül az otthonról végezhető munka problematikájával.

Például nyújtsa fel a kezét, aki:

• nem küzd időmenedzsmenti problémákkal

• nem görget maga előtt feladatokat

• sebész szikével tudja elválasztani a magánéletet a munkától

• gyerek mellett is maximum koncentráltsági szinten tud létezni a munka idő alatt

• 8 órát dolgozik

• úgy egyébként is hosszú távon koncentrált tud maradni

Ez is bizonyítja, hogy az otthoni munkavégzés bizony nem való mindenkinek, azoknak főleg nem, akik maximálisan közösség-függők, örökmozgók, nincs stabil és maximális önfegyelmük, és ezt tudják is magukról, akiknek kell a pontos időbeosztás, és kell a felügyelet, mert nem tudnak, mernek önállóan dönteni.

Kétség nem férhet hozzá, hogy nem kell ahhoz felső – vagy középvezetőnek lenned, hogy a saját hatáskörödbe ne kelljen döntéseket hoznod. Számukra ez az időszak, amíg otthoni munkavégzésre vannak „ítélve” bizony nehéz lesz. De kitartás! 😊

Az otthoni munkavégzés nem való mindenkinek

Tippek, a „becsavarodás” ellen

Sokáig tűnődtem azon, hogy milyen tippeket szedjek össze, ahhoz, hogy túlélő módra kapcsoljon mindenki, akiknek nehezére esik a távmunka, s azoknak is, akik évek óta ebben a konstrukcióban tevékenykedjenek, viszont hétvégén teljes gőzzel a „szabadságra”, a „kitörésre” kapcsolnak, mind közösségi téren, mind aktivitásban, rájuk most a koronavírus járvány miatt még nagyobb teher nehezedik, hisz nem tudnak kompenzálni.

De felelős emberként tudjuk, hogy elsődleges magunk és mások egészsége, és a járvány mihamarabbi megállítása!

Amikor már úgy érzed, hogy mindenből eleged van, és a „becsavarodás” széléről rángatod vissza magad, és saját önfegyelmed is megkérdőjelezed, érdemes ezekkel az apróságokkal próbálkozni:

Ne dőljünk be a trendi fotóknak

•  Tiszteld a munkát! – csábító pizsamába dolgozni, ahogy fentebb írtam, ez viszont egyenes irány az ellustuláshoz, a „most dolgozom” érzet leépítéséhez, ami pedig könnyen motiváció vesztéssel jár. Öltözz fel, ha dolgozol!

Munkaidő! – ne ess abba a hibába, hogy mivel otthon vagy, végig dolgozod a napod. Rád kapnak a kollégák, a főnököd, és saját magad is egy idő után függő lehetsz! Csak munkaidőben légy elérhető!

Ne az ágyból! – mint írtam, csábító! Nagyon trendi minden ilyen insta és Facebook poszt, ahogy feltett lábakkal, laptoppal a combokon dolgoznak emberek, de 1-2 óra múlva sírva állsz fel szétzsibbadt lábakkal.

Rend a lelke! – próbálj minél nagyobb rendet tartani munkaállomásod körül, ettől a gondolatok is hamar rendeződnek.

Pihenés! – ugyanúgy szükség van rá, mint, amikor a munkahelyeden felálltál, hogy tüdődet kitágítsd, – kivéve, ha cigizni álltál fel – lábad megmozgasd.

FIGYELEM! Itt a „még 5 percet pihenek csak” mentalitás könnyen időzavarba keríthet!

Tűéles kommunikáció! – amíg az egymás mellett ülő kollégák félszavakból is megértették egymást, írásban mindez sokkal nehezebb, és nincs mindig idő és alkalom arra, hogy telefonon, skypeon vagy viberen beszéljetek. Törekedj az egyszerű és tiszta írásbeli kommunikációra, mert a több emberes otthoni munka kiemelkedő alappillére lesz!

Az „elvégeztetett” öröme! – az agyban dopamint szabadít fel egy-egy létfontosságú feladat befejezésének érzete! Tudj megállni, engedd át magadon a „mára végeztem!” érzést!

Talán az utolsó lehet a legfontosabb pont, ellenben csak feladattömeget fogsz magad előtt görgetni, aminek a végén teljesen átláthatatlan lesz a munkád, ha úgy érzed neked egyáltalán nem megy a home office jellegű munkavégzés, minél hamarabb szólj kollégáidnak, vagy felsőbb vezetődnek, hogy tudják orvosolni, mi több, megelőzni egy sor fölösleges feszültséget a probléma megoldása helyett.

Bányai Kata bejegyzései